© Copyright Equine Feelings.  Zie algemene voorwaarden

Gedragstherapie voor paarden


Algemeen

Gedragstherapie is gebaseerd op de wetenschap van gedrag, gecombineerd met psychologie. Het maakt gebruik van kennis over natuurlijk gedrag van paarden en hun instinct. Hierdoor wordt er altijd gewerkt met wetenschappelijke onderbouwde therapiemethodes, welke ook duidelijk uitgelegd worden.


Wanneer we naar probleemgedrag bij een paard kijken, dan is dit gedrag dat voor de eigenaar, verzorger of stalhouder ongewenst is. Ongewenst gedrag is elk gedrag dat problemen veroorzaakt, we als onprettig / vervelend ervaren, of wat ons een onveilig gevoel geeft. Dit wil niet zeggen dat het gedrag voor het paard een probleem is. Integendeel, het paard blijft bepaald gedrag vertonen omdat het hem iets oplevert. Dit kan bijvoorbeeld zijn; voer, aandacht, niet hoeven te werken of in de wei blijven staan bij zijn soortgenoten.


Enkele voorbeelden zijn:Wanneer een dier ernstig wordt beperkt om zijn natuurlijk gedrag te vertonen vervalt hij vaak in een stereotype gedraging.


Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:Therapie

Wanneer u graag bij een bepaalde situatie met uw paard hulp wilt hebben / kunt gebruiken, dan kunt u contact met mij opnemen. Samen gaan we er dan wellicht voor zorgen dat u met uw paard weer volop kunt genieten van de omgang met elkaar. Om dit te bereiken wordt er een eerste consult afgesproken. Voor dit consult kom ik naar de locatie waar het ongewenste gedrag zich voor doet.

Ik ga vervolgens het gedrag zoveel mogelijk uitvragen en noteren en daarna het paard observeren, om zo tot een juiste diagnose te komen en een behandelplan te kunnen opzetten.


U krijgt direct een advies van mij mee. Dit advies / behandelplan wordt zodanig opgezet dat het voor u praktisch uitvoerbaar is en bij uw paard past. U kunt dan na het consult actief gaan werken om het ongewenste gedrag te beëindigen. Om tot het beste resultaat te komen is het belangrijk om planmatig te werken met het advies / behandelplan. Indien nodig of als u dat graag wilt kan ik u in eerste instantie een paar keer begeleiden met het uitvoeren van het stappenplan.


Na het consult houden we nog twee telefonische evaluaties waarin we de voortgang bespreken. Dit zit bij het eerste consult bedrag in.